technik żywienia i usług gastronomicznych

Nauka z apetytem

Klasa przeznaczona dla uczniów:

  • lubiących przygotowywać posiłki,
  • odpowiedzialnych,
  • poszukujących nowych rozwiązań kulinarnych,
  • lubiących eksperymentować,
  • potrafiących działać w stresie,
  • nawiązujących dobre relacje z ludźmi,
  • lubiących działania organizacyjne.

Zakres pracy:

  • sporządzanie posiłków,
  • planowanie menu
  • działania zgodne z zasadami racjonalnego żywienia,
  • pełna odpowiedzialność za pracę w kuchni,
  • odpowiedzialność za jakość posiłków.

Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, specjalistycznych pracowniach gastronomicznych.

Praktyki zawodowe odbywają się w Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Uczniowie zobowiązani są do posiadania aktualnej książeczki zdrowia.


Absolwent jest przygotowany do: sporządzania potraw, napojów i półproduktów kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów, organizowania produkcji gastronomicznej, zapewniania bezpieczeństwa oraz jakości zdrowej żywności. Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, obiektach hotelowych, pensjonatach, domach wczasowych, jednostkach gospodarczych prowadzących działalność gastronomiczną. Absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

 

Kwalifikacje zawodowe:

  • sporządzanie różnego rodzaju potraw, napojów, ciast i deserów,
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
  • przeprowadzanie oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwie nimi gospodarowanie,
  • zabezpieczanie owoców, półproduktów i wyrobów gotowych przed zepsuciem,
  • dokonywanie wstępnej obróbki surowców oraz gastronomicznego rozbioru mięs,
  • różnymi technikami i metodami wykonanie różnego asortymentu potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb, oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich oraz wyrobów garmażeryjnych,
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw i napojów oraz prowadzenie ich bieżącej konserwacji,
  • wykończanie, porcjowanie i wydanie wyrobów kulinarnych,
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe,
  • przygotowywanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet.
  • rozumienie zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej,
  • wdrażanie do przedsiębiorczości,
  • stosowanie zasad rachunku ekonomicznego,
  • organizowanie pracy własnej i niewielkich zespołów,
  • uzasadnienie ekonomicznych i społecznych aspektów działania marketingowego,
  • uczciwość i odpowiedzialność wynikająca z prowadzenia działalności gospodarczej i wykonywania powierzonych zadań,
  • posługiwanie się komunikacją interpersonalną,
  • stosowanie zasad dobrego wychowania.